Logo Marc Foods

Blog Daily Greenspiration

Katja Staring van het blog DailyGreenspiration maakte deze mooie foto van onze zilte producten in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Behalve een foto schreef zij ook een foodblog met lekkere recepten. Lees hier het stukjes uit het blog van Katja.

Uit het blog van Katja Staring: Zilte groente is sowieso heerlijk. Maar… het is ook noodzaak dat je het leert waarderen. Want in ons land, maar ook in andere landen, neemt de verzilting van de grond toe, dus ook van landbouwgrond. Bij Saline Farming op Texel telen en testen ze daarom allerlei groentensoorten die op zoute grond goed groeien. Ik kreeg een testkit met zeevenkel, ijskruid en oesterblad en proefde…

Proefpakket zilte groente

Omdat ik een foto van hun producten ging maken voor mijn opdrachtgever (ministerie LNV) kreeg ik een proefpakket van Saline Farming toegestuurd. Na het maken van de foto ben ik gaan experimenteren met deze voor mij onbekende groenten en een van de recepten van de website, plus wat eigen ideeën.

Wat zat er o.a. in mijn pakket:

  • Oesterblad (Mertensia maritima) > zilvergrijze blaadjes met een knapperige, zilte smaak en schijnbaar ook eetbare blauwpaarse bloemen.
  • Zeevenkel (Crithmum maritimum) > heeft een aspergeachtige smaak. Dit stevige spul dat ook wel op rozemarijn lijkt kun je goed roerbakken.
  • Zeebanaan > lichte, zilte en heerlijk knapperig én sappig spul. Je haalt de bolle stengeltjess van de steel en kunt ze roerbakken of rauw eten. Ik pleit voor het laatste want ik hou van de pure vorm.
  • IJskruid (Mesembryanthemum crystallinum) > wow… wat een megabijzondere eetbare plant: met een soort blaasvormige druppels op de steel, ogend als gestold water, die het eten ervan heel knapperig maken. Een textuursensatie!
  • Zeekraal (Salicornia) kleine knapperige smaakvolle stengeltjes vol vezels.

Recepten met zilte groente

Alle zilte zeegroenten kun je voor verwerking het beste even afspoelen met koud water om zandkorrels te verwijderen.
De groenten zijn rijk aan mineralen, vitaminen en vaak ook voedingsvezels.
Ik gebruikte de zeebanaan, zeevenkel en ijskruid in plaats van de genoemde lamsoor in een pastagerecht dat ik baseerde op dit recept NB: ik heb de groente niet gewokt maar rauw gebruikt en dat had als resultaat een frisse en knapperige bite. Je kunt er nog duurzaam gevangen zalmsnippers aan toevoegen als extraatje.
Verder maakte ik – gebaseerd op wat gezond verstand – een vegan en vega kruidenboter.

Het complete blog vind je hier https://dailygreenspiration.nl/zilte-groente-proef...

Copyright © 2021, Marc. Foods. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en techniek door 53 Graden Noord.