Logo Marc Foods

Persbericht: De smaak van innovatie: kom proeven bij Ekoplaza!

Zilte landbouw biedt een duurzame oplossing voor een wereldwijd probleem. ICCO's partner Saline Farming uit Texel doet al jaren onderzoek naar deze innovatieve aanpak die verzilte grond weer productief maakt. Hun zilte aardappels zijn dit najaar te koop bij Ekoplaza. En op zaterdag 10 november kunt u bij Ekoplaza* kennismaken met deze innovatie!

Bron: ICCO-Coperation

Verzilting van landbouwgrond, een wereldwijd probleem

Verzilting maakt steeds meer land ongeschikt voor landbouw. Door zoutophoping in de bodem groeien er geen gewassen meer. Nu al is hierdoor één vijfde van alle landbouwgrond ter wereld onbruikbaar. En door klimaatverandering wordt dit steeds meer. Dit vormt een bedreiging voor de groeiende vraag naar voedsel.

Oogst voor boeren in Bangladesh

Dit is ook het geval in de kustgebieden van Bangladesh, waar door overstromingen steeds meer grond verzilt. Boeren kunnen hierdoor geen voedsel meer verbouwen. Zouttolerante (“zilte”) gewassen bieden een oplossing! Dit zijn natuurlijke varianten van bestaande gewassen, die wél groeien op zilte bodem. Dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij kan ICCO deze oplossing beschikbaar maken voor de kwetsbare boeren in Bangladesh. Samen met Saline Farming traint ICCO 5.000 boeren in de technieken van zilte landbouw. Dit levert hen 2 a 3 extra oogsten per jaar op, waardoor hun gezinnen meer te eten en extra inkomsten hebben.

Intens van smaak en 100% biologisch

Zilte groenten zijn niet alleen een uitkomst om verzilte grond weer productief te maken, ze zijn ook erg lekker: intens van smaak en 100% biologisch! Ze worden bemest met zeewier, dat rijk is aan mineralen en vitaminen. Die worden opgenomen door de aardappels, terwijl het zout achterblijft in de bladeren. Lekker gezond dus!

De bodem is de basis

De zilte aardappels uit Texel zijn dit najaar te koop bij biologische supermarktketen Ekoplaza, een logische partner die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Hans van Mierlo, marketing manager bij Ekoplaza: ‘Een initiatief als dit geven wij graag een podium. In plaats van de oplossingen te zoeken in schadelijke chemische middelen wordt gekeken naar kansen om verzilting te benutten’.

Dus kom op zaterdag 10 november tussen 11.00 en 16.00 uur proeven van deze duurzame oplossing bij 1 van de 12 deelnemende Ekoplaza winkels*. Of zet zelf eens innovatie op tafel!

* Deelnemende winkels zijn: Ekoplaza in Leiden, Alkmaar, Delft, Rotterdam (Nieuwe Binnenweg), Nijmegen (Ziekerstraat) , Hoorn, Den Haag (Grote Marktstraat en Weimarstraat), Amsterdam (Waterlooplein, JP Heijestraat, Haarlemmerdijk en Elandsgracht).

Copyright © 2021, Marc. Foods. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en techniek door 53 Graden Noord.