Logo Marc Foods

Zilversmidsboet opent zijn deuren op open monumentendag 8 sept. 2018

De Zilversmidsboet is een oude boet. Hij staat al op de eerste kadastrale kaart van Texel, opgemeten in 1828. Zijn naam dankt hij aan de toenmalige eigenaar, de zilver- en goudsmid Gerrit Kikkert (1803-1886) uit Den Burg. Kikkert was ook boer en penningmeester van het toenmalige waterschap.

Bij de dijkdoorbraak en overstroming in 1825 raakte de boet zwaar beschadigd; al het lage land tussen Den Hoorn en Den Burg stond blank. Volgens de overlevering is toen een bruidspaar, vanaf Den Hoorn in een bootje onderweg naar Den Burg om te trouwen, dwars door deze schapenboet gevaren.

Tegenwoordig is de schapenboet een onmisbaar onderdeel van Zilt Proefbedrijf dat hier presentaties geeft naast enkele van hun teeltvelden. Een prima voorbeeld van herbestemming van dit typisch Texelse monument met behoud van de agrarische functie. Toegevoegde waarde is de internationale component van het verziltingsvraagstuk: hoe leren we te leven met verzilting? Tijdens Open Monumentendag wordt verteld over de schapenboet, het Zilt Proefbedrijf en de functie van de boet daarin.

Adres:

Hoornderweg 42

Den Hoorn

Openingstijden:

11.00 – 16.00 h

Datum:

8 september 2018

Copyright © 2021, Marc. Foods. Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en techniek door 53 Graden Noord.